Donut Gebu
Bahan A:
2 sudu kecil (tsp) yis mauripan
1/4 cawan (cup) air suam
1/4 cawan (cup) air suam
1 sudu kecil (tsp) gula
Bahan B:
3 cawan (cup) tepung gandum
4 sudu besar (tbsp) gula
1/2 sudu kecil (tsp) garam
2 sudu besar (tbsp) susu tepung/horlick
1 biji telur
1/2 cawan (cup) air
2 sudu besar (tbsp) planta
*gunakan measuring spoon*
- Satukan Bahan A dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.
- Bagi Bahan B satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar.
- Gaulkan sekata dan lubangkan tengah-tengah tepung. Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga licin atau tidak melekat pada tangan.
- Biar kan doh di dalam bekas yang bertutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
- Bila doh kembang tumbuk2 untuk mengeluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
- Biar sebentar donut naik 15-20 minit/lebih lama untuk mendapatkan donut yang gemuk
- Goreng dengan minyak panas dengan api kecil. Jangan lupa balik-balikkan.
- Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat selepas 1 minit dikeluarkan dari kuali.
Resepi dari Resepi Bonda
Comments
Post a Comment